Erről tényleg rengeteg adatot lehet olvasni magazinokban és itt az interneten is. Mégsem eszünk eleget mi magyarok. Talán csak az ünnepnapok kivételek ez alól.
Azt hiszem engem sem fogott meg gyermekként, amint édasapám a horgászdélutánja után beállított a friss fogással és azzal a lendülettel az édesanyám egész délelőtti takarítását lenullázva, nekiállt a halat fejbeverni, kibelezni, pikkelyt vakarászni...brr!
Ezért aztán az elkészítésénél sem voltam ott. A fogyasztásánál pedig meglehetősen sokat rontott az élvezeti értéken az ínyembe álló szálkák sokasága. Gyakorló szülőként el sem tudom képzelni, hogy édesanyám, hogyan bírta ki, hogy rendre a húgommal félrenyeltük a szálkát?
Ha ponttyal nem is, de tengeri hallal már én is többször kísérleteztem a konyhában. A mai ebédem is ez volt:
Citromos tőkehalfilé
Hozzávalók:
1 Kg tőkehalfilé
½ kocka főzőmargarin
1 citrom
Worcestershire szósz só, bors
A jeges halat darabjaira szedem és tálcára helyezem. Közben serpenyőben vajat melegítek (1 Kg halhoz, kb. ½ Rama kocka nagyságú vaj vagy főzőmargarin szükséges).
A tálcán lévő halakra a csap alatt forró vizet engedek. Lecsöpögtetem, majd meglocsolom Worcestershire szósszal, megsózom és borsozom. Ha a vaj ill. a margarin megolvad és gyöngyözni kezd beleteszem a halszeleteket a serpenyőbe. Mindkét oldalán pár perc alatt átsütöm. Ha kész még melegen a tányérom friss citrom levével öntözöm.
Jó étvágyat!